Talousuutiset / 12.06.2017

Pikespo Invest haluaa tukea ARNONin kasvua läheltä

Pirkanmaalaisten pk-yritysten kehittämiseen erikoistunut pääomasijoitusyhtiö Pikespo Invest Oy hankki toukokuun lopussa merkittävän vähemmistöosuuden ARNONista. Pikespon näkökulmasta ARNON Oy oli juuri oikeanlainen yhtiö: sopivan kokoinen, kasvu-uralla ja vahvan johtoryhmän ohjaama. ”Avaintekijöitä olivat mielenkiintoinen ja vahvasti fokusoitu asiakaskunta sekä tiimi. Lisäksi erityistä kasvupotentiaalia tuo yhtiön strategia teollisen internetin ratkaisujen edelläkävijänä”, Pikespo Investin toimitusjohtaja Antti Rauhala taustoittaa. Rauhalan mielestä ARNON on oivaltanut erinomaisesti oman paikkansa asiakasyritystensä arvoketjussa. ”Olemme nähneet monenlaisia teollisen internetin yrityksiä, mutta ARNON on vahvana automaation osaajana aika uniikki. Kilpailijat ja epäsuorat kilpailijat keskittyvät tyypillisesti joko tiettyjen anturien tai vastaavasti analytiikka- ja softaratkaisujen tarjoamiseen. ARNONin ideologiassa nämä ovat kokonaisprojektitoimituksia automaatiosta, antureista ja rajapinnoista alkaen”, Rauhala näkee.

Antti Rauhalalla itsellään on vakuuttava, 20-vuotinen kokemus Pirkanmaan alueen yrityksistä ja niiden hyväksi toimimisesta. Pikespo Investiin hän lähti mukaan vuoden 2015 lopulla osana sijoittajaryhmää, joka hankki merkittävän osuuden pirkanmaalaisten pk-yritysten kehittämiseen keskittyvästä yhtiöstä. ”Kyllä tässä täytyy olla vahva usko Pirkanmaahan. Alueella on nyt positiivinen pöhinä ja minulle tamperelaisena alueen kehittäminen on tärkeää”, Rauhala sanoo. Pikespo pyrkii siihen, että sen kohdeyritykset ”näkyvät Näsinneulasta”. Kun ne ovat fyysisesti lähellä, voi sijoitusyhtiö olla aktiivinen ja tukea toimivaa johtoa konkreettisesti, tarvittaessa nopeallakin varoitusajalla.
”Yleisemminkin pk-yrityksissä on investointeja lähestytty liikaa pankkilainat edellä. Meidän tarkoitus on luoda uuden tyyppisiä ratkaisuja alueen pk-yritysten kasvattamiseen ja kansvainvälistämiseen ilman, että yrittäjien olisi luovuttava enemmistöomistuksista.”

Myös ARNONin hallitusta vahvistettiin omistusjärjestelyjen myötä. Uutena puheenjohtajana toimii Raisio Oyj:n väliaikainen toimitusjohtaja Jarmo Puputti. Hänen nimensä nousi Pikespon kontaktien kautta esiin, kun hallitukseen haluttiin ulkopuolista osaamista ja ulkopuolinen puheenjohtaja. ”Oma mielenkiintoni heräsi, kun pääsin yhteydenoton jälkeen tutustumaan yhtiöön. Sillä on hyvät kasvunäkymät ja asiakaskunnassa oli itselle entuudestaan paljon tuttuja taloja. Uskon, että omalla monipuolisella teollisella osaamisella voisi olla yhtiön kehittämisessä arvoa ja käyttöä”, Puputti toteaa. ”Tuntuu etuoikeutetulta, että kysyttiin. Tein oman yhtiöni kautta pienen myötäsijoituksen ja olen silläkin tavalla mukana ARNONin tarinassa. Ensimmäisen hallituksen kokouksen jäljiltä on sellainen olo, että johtoryhmä on loistavaa porukkaa ja hallituksesta saatiin hyvin toisiaan tukeva kokonaisuus.”