I våras, när Covid-19 redan hade lamslagit flera branscher och marknader runt om i världen, basunerade Arnon ut sitt budskap på helsidesannonser i svensk media; Vi tror på Sverige. Reaktionerna lät inte vänta på sig.
”Överlag var det en väldigt positiv respons. Branschen hade på känn att vi skulle slå ner bopålar i Sverige, men visst fanns det en viss skepsis med tanke på det givna läget. Att vi valde helsidesannonser i media var helt en kraftfull markering att vi inte backar när det blir lite lutning. Jag är väldigt glad över att vi fullföljde planen” säger Harri Lamminen.
Arnon grundades 1978 och är idag en av Nordens största OEM inom industriell el- och automationslösningar. Omsättningen 2019 var 540 miljoner kronor och man spår en positiv utveckling 2020 med omsättning om cirka 650 miljoner kronor. Huvudkontoret ligger i Tammerfors med filialer i Åbo, Vasa och Kauhava samt även en egen fabrik i Polen. Den finska jätten opererar redan i Sverige genom partnerskap med bland andra ABB, Climeon och Xylem och vill med en svensk kostym växa ytterligare. Man ser sig definitivt som mycket mer än ett renodlat el- och automationsföretag.
Arnons affärsområden sträcker sig från avancerad intelligent systemintegrering till lösningar som innefattar industriell el, skräddarsydda automationssystem, teknikutveckling, unika digitala uppkopplingsfunktionaliteter samt egna molntjänster. Utveckling och framtagande sker internt på företagets olika avdelningar och alltid i nära samarbete med kunden som oftast är kopplad till tjänster inom sektorerna marin, energi, gruvdrift, industriell automation och förnybar energi. Ord som genomsyrar såväl den interna som externa kommunikationen är teamkänsla, ingenjörskonst, utveckling och integrering. Art of Automation är Arnons ledord och slogan.
Jörgen Hedström är försäljningsdirektör i Sverige. Han summerar företagets första halvår på svensk mark i positiva ordalag:
”Branschen har visat stor nyfikenhet och velat veta mer om hur vi tänker. Med tanke på att vår filosofi bygger på att alltid utvecklas i nära samarbete med kunden så är det naturligtvis väldigt positivt att vi får möjlighet att sprida kunskap och kännedom. Jag är personligen överraskad över hur många affärskopplingar som knutits på så här kort tid. Det är ett kvitto på att vårt sätt att jobba intimt och därigenom vinna tillsammans attraherar.”
Förklara varför business is local.
”Egentligen är det väldigt enkelt; det handlar om att acklimatisera sig efter den affärskultur som råder i det land man vill verka i. Oavsett om det handlar om små eller stora företag så vill de oftast ha en lokal förankring. Då blir det enklare på alla plan att möta varandras förväntningar” säger Jörgen Hedström
Arnons vision är att den svenska organisationen inom loppet av tre år ska ha växt till fler än 100 personer från dagens 14 och nyanställningar har redan gjorts. Omsättningen estimeras till 250 miljoner kronor och Sverige kommer att vara den snabbast växande marknaden.